MADEIRA (PORTUGALIJA)

Žalias sodas Atlanto vandenyne ir amžinojo pavasario žemė - čia žavi spalvingos gėlės, peizažai su didingomis uolomis ir puikus oras ištisus metus.


 portugal 4823827 640

Nuotrauka: Frank NürnbergerPixabay

Magiškoji sala yra už 500 km nuo Afrikos ir už 1000 km nuo Europos krantų. Įprasta kalbėti apie Madeiros salą, tačiau iš tikrųjų tai salynas. Po Madeiros didžiausia yra Porto Santo sala (apie 40 km nuo Madeiros) su nuostabaus grožio paplūdimiu. Salynui priklauso ir dvi mažų salų grupės: Ilhas Desertas ir Ilhas Selvagens. Turizmas, Madeiros vynas ir žemdirbystė – pagrindiniai salos gyventojų pajamų šaltiniai. Viešbučių standartas čia labai aukštas. Dar neseniai Lietuvos turistams Madeira buvo tik nerealus ir sunkiai pasiekiamas taškas žemėlapyje. Madeiros saloje atvykusiųjų laukia daugybė atrakcijų. Visame pasaulyje puikiai žinomas gėlių festivalis, vykstantis gegužės mėnesį, – tada Funšalio gatvės pasipuošia dailiomis gėlių kompozicijomis. Birželį vyksta puikūs fejerverkų šou, kuriais saloje pradedamas atostogų sezonas. Madeira – tai ne tik gėlės, bet ir vynas: baigiantis vasarai madeiriečiai kviečia paragauti savos gamybos vyno produktų. Salos sostinėje Funšalyje Naujųjų metų naktį vyksta puikus fejerverkų šou – verta sutikti Naujuosius metus būtent čia. Ištroškusiesiems įspūdžių sala patiks karnavalo laikotarpiu – tada Funšalio gatvės būna pilnos triukšmingų, spalvingų paradų.

PORTO SANTAS. Yra daug salų su gražiais paplūdimiais, bet Porto Santas – tai paplūdimys su sala! Tai paskutinis paplūdimio rojus Europoje, kurio dar nepasiekė masinis turizmas, ir auksinio smėlio jūra čia galima džiaugtis kone vieniems. Šia sala, kuri dar neseniai buvo žinoma tik keliautojams, yra maždaug už 40 km nuo rytinės Madeiros pakrantės. Jos ilgis – 11 km, o plotis – apie 7 km. Sala turi apie 4,5 tūkstančio gyventojų, iš kurių apie 3 tūkstančius gyvena Vila Baleiroje – salos sostinėje ir vieninteliame mieste. Žymiausias Porto Santo gyventojas buvo Kristupas Kolumbas, kuris prieš kelionę į Ameriką čia praleido trejus metus ir, kaip teigiama, sutiko savo gyvenimo meilę. Miestelio architektūra – tipiška portugališka, su baltais namais ir vingiuotomis gatvelėmis. Čia daug vietinių barų ir restoranų, garsėjančių šviežia žuvimi ir vietinės gamybos vynu. Vis dėlto didžiausia atrakcija čia yra fantastiškas 9 kilometrų ilgo paplūdimys, besidriekiantis iki pat Ponta de Lachetos, ir nuostabaus grožio smaragdinė jūra. Aktyvaus poilsio mėgėjams gražioje vietoje įrengtas fantastiškas 18 duobučių golfo aikštynas.

MADEIRA. Žalias sodas Atlanto vandenyne ir amžino pavasario šalis – pakeri visur esančios spalvotos gėlės, kraštovaizdis su didingomis pakrančių uolomis ir geras oras ištisus metus. FUNŠALIS. Madeiros sostinė žavi nuo pat pakrantės su gražiu uostu iki kalvų, į kurias galima pakilti lyniniu keltuvu. Čia gausu renginių: gegužės mėnesį – Gėlių festivalis, karnavalo laikotarpiu – triukšmingi paradai, Naujųjų metų naktį – fejerverkų šou. Veikia daugybė jaukių smuklių ir restoranų, ypač senamiestyje. Vyksta spalvingos mugės, iš kurių garsiausia Mercado dos Lavradores: čia galima nusipirkti egzotiškų vaisių, originalių drabužių arba rankomis austų gobelenų. Gražiausia Funšalio panorama atsiveria iš Pico dos Barcelos regyklos.

GĖLIŲ SALA. Ne šiaip sau Madeiros simbolis yra strelicija, vadinama rojaus paukščiu. Sala garsėja žydinčiomis gėlėmis ir tik čia augančių atogrąžų augalų sodais. Populiariausias iš jų – Funšalio botanikos sodas (Jardin Botanico), kuriame auga dviejų tūkstančių rūšių augalai.

LEVADOS. Levados miškuose – unikalūs drėkinimo kanalai, išilgai jų įrengta apie 1400 km trasų skirtų žygiams ir pasivaikščiojimams. Tai viena pagrindinių turistinių atrakcijų. Tai puikus būdas salai pažinti: palei Referto levadą plyti egzotiški dirbami laukai, bananmedžių giraitės. Iš čia galima pasigėrėti garsiąja Erelių uola – Penha d`Aguia ir dailiu Porto da Cruz kaimeliu, einant Rabacal levados trasa matyti Risco krioklys, „25 šaltinių“ kaskada ir UNESCO saugomas nepaprastai senas laurų miškas, primenantis filmo „Juros periodo parkas“ kraštovaizdį. Madeira turi daug ką pasiūlyti tiek gamtos, tiek architektūros, tiek folkloro mylėtojams. Ideali vieta įsiamžinti nuotraukoje yra Santana – tradicinių šiaudais dengtų namelių skansenas, Ribeira da Janela uolynai ir didingos pakrantės uolos Ponta Delgada ir Arco de São Jorge apylinkėse. Norint daugiau sužinoti apie salos istoriją reikia apsilankyti Lavos urvuose ir São Vincente vulkanologijos centre, kur įrengta multimedija. Verta sustoti ir gražiajame Kamara de Lobose (Camara de Lobos) – žvejų kaimelyje su tradiciniais pastatais, kurį taip mėgo Winstonas Churchillis, apžiūrėti Cristiano Ronaldo muziejų Funšalyje. Būtinai... Įkopkite į Cabo Girão – vieną didžiausių pakrantės uolų Europoje ir pasigėrėkite kvapą gniaužiančia pakrantės panorama, nusileiskite toboganu – karklinėmis rogėmis nuo Monte kalno, pasikelkite lyniniu keltuvu virš Funšalio, susiruoškite į kruizą pasižvalgyti banginių ir išsimaudykite natūraliuose lavos baseinuose Porto Monize.

AKTYVIAI. Švelnus klimatas ir žemiau 15 laipsnių nenukrentanti temperatūra ištisus metus sudaro puikias sąlygas sportuoti. Saloje yra Palheiro Golf ir Santo da Serra golfo aikštynai, čia populiarus parasparnių sportas, nardymas, išvykos visureigiais, kelionės dviračiais, greitieji nusileidimai kalnų dviračiais, pėsčiųjų žygiai. Populiariausias maršrutas veda per tris aukščiausias Madeiros viršukalnes: Pico Arieiro, Pico das Torres ir Pico Ruivo – jos visos yra aukščiau kaip 1800 m virš jūros lygio.

MADEIROS SKONIAI. Pagrindinis Madeiros virtuvės elementas – žuvis, pavyzdžiui, tunai arba prie salos krantų gaudomos espados (juodosios kalavijos). Nuo egzotinių vaisių tiesiog raibsta akys: pasifloros, mangai, papajos, avokadai, bananai tiesiai iš plantacijos arba nuostabiosios monsteros. Būtinai reikia paragauti pončos – degtinės, gaminamos iš cukranendrių, medaus ir šviežių citrinų sulčių, ir garsiojo Madeiros vyno, čia gaminamo jau daugiau kaip 200 metų.

GAL Į PAPLŪDIMĮ? Saloje yra du smėlėti paplūdimiai, suformuoti iš Sacharos smėlio, – Mašike (Machico) ir Kaljetoje (Calheta). Tačiau čia daugiausia yra akmenų ir žvyro paplūdimių. Yra ir maudyklų – platformų su nusileidimu į vandenyną ir dirbtinių terasų su jūros vandens baseinais.


 

DĖL GALIMŲ KELIONĖS DATŲ IR TRUKMĖS SKAMBINKITE ARBA RAŠYKITE MUMS

Informaciją dėl saugumo reikalavimų vykstantiems į Madeirą galite rasti čia